Inleiding in de filosofie 1

 

Datum: Start 8/2/2023 Einde 21/6/2023

Tijd: 19:00 - 22:00

Aantal sessies: 10

Plaats: Eindhoven

Locatie: nog nader te bepalen

Docent: Dr Wouter Kusters

Kosten: 475,-

 

Heeft u altijd al een neiging tot verwonderen, overpeinzen, piekeren en twijfelen gehad? Bent u geïnteresseerd in de grote vragen: wie ben ik, wat is de wereld, wat kan ik weten, wat is denken, wat is de zin van alles? En vindt u gebruikelijke antwoorden op deze vragen vaak wat oppervlakkig of onbevredigend?

Dan is deze cursus wat voor u. In tien bijeenkomsten leidt dr. Wouter Kusters u langs diverse vergezichten van denkers en filosofen van vroeger en vandaag. Voor wie houdt van filosoferen, van zich afvragen, van zoeken, denken en betwijfelen, is dit een uitgelezen cursus. Als u al eens wat gelezen of gehoord heeft van bepaalde filosofen of filosofische ideeën is dat mooi meegenomen, maar voorkennis is niet vereist.

In de cursus staat het wereldberoemde en in 60 talen vertaalde boek van Jostein Gaarder De wereld van Sofie centraal. Oorspronkelijk schreef de Noorse filosoof deze inleiding in de filosofie voor jongeren, maar het sloeg wereldwijd aan bij alle leeftijden. Het leest prettig en sluit aan bij een open, zich verwonderende houding jegens de wereld, die nog niet is overwoekerd door wat volwassenen ervan hebben gemaakt. We lezen dit boek in zijn geheel, en afhankelijk van waar het de cursisten heen leidt, zullen we op bepaalde vragen of manieren van denken nader ingaan.

 

Verplichte literatuur: De wereld van Sofie van Jostein Gaarder

 

Ter info en inleiding over de wereld van Sofie via wikipedia. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_wereld_van_Sofie

 

Programma inleiding in de filosofie 1. 2023

Les 1. 8 febr

Les 2. 22 febr

Les 3. 8 maart

Les 4. 22 maart

Les 5. 5 april

Les 6. 26 april

Les 7. 10 mei

Les 8. 24 mei

Les 9. 7 juni

Les 10. 21 juni

 

Aanmelden via formulier

De docent, dr. Wouter Kusters, heeft psychologie, taalwetenschap en filosofie gestudeerd, in Amsterdam en Utrecht, en promoveerde in Leiden op onderzoek naar taalverandering. Hij geeft les in taalwetenschap en filosofie aan studenten van verschillende universiteiten. Over filosofie en geestelijke gezondheid is hij een regelmatig spreker en docent voor bijscholingscursussen, in het volwassenonderwijs en op publieke bijeenkomsten. Daarnaast is hij betrokken bij Stichting Psychiatrie en Filosofie (www.psychiatrieenfilosofie.nl) en Stichting Waardenwerk (https://waardenwerk.nl/).

 

Naast meer specialistische artikelen voor vaktijdschriften is Wouter Kusters vooral bekend vanwege zijn twee werken op het gebied van filosofie en waanzin: Pure Waanzin (2004) en Filosofie van de waanzin (2014). Voor beide werken ontving de auteur de Socratesbeker voor het beste, meest prikkelende filosofieboek in het Nederlands van het jaar. Laatstgenoemd boek is ook vertaald in het Engels, en vertalingen in het Arabisch en Chinees staan gepland.